Nederlands / English


Details van dossier Sakhalin Project

Intro
Sinds 1994 is Shell bezig met een olie- en gaswinningsproject op het eiland Sachalin in het verre oosten van Siberisch Rusland. De productieactiviteiten van Shell in en rond het Sachalin vormen een ernstige bedreiging voor de natuur in het gebied. Het miljardenproject, dreigt met name negatief uit te pakken voor de met uitsterven bedreigde grijze walvissen. Bovendien is het gevaar groot dat het project de zeer rijke zalmbestanden in de wateren rond het eiland zal vernietigen hetgeen weer een bedreiging vormt voor de bestaansbron van tienduizenden vissers.


Achtergrondinformatie
Het Financieele Dagblad: Wereldnatuurfonds fel gekant tegen Shell-project voor oostkust van Rusland

Laatste nieuws

Shell ruilt gasbelangen met Gazprom

Het Nederlands-Britse olieconcern Shell is met zijn Russische branchegenoot Gazprom een omvangrijke ruil van gasbelangen overeengekomen. Dat heeft Shell donderdag bekendgemaakt.
Shell staat 25 pct van zijn belang in het Oost-Siberische Sachalin 2-project (vloeibaar gas) af aan Gazprom. In ruil geven de Russen Shell een 50-procentsbelang in het gasproject Zapoljarnoje (West-Siberie).

Shell bezit nu nog 55 pct in Sachalin 2, het grootste project voor vloeibaar gas (LNG) ter wereld. De Japanse conglomeraten Mitsui (25 pct) en Mitsubishi (20 pct) zijn de andere partners. Japan is een belangrijke afnemer van het Sachalin-gas.
Zapoljarnoje is een groot LNG-veld in het westen van Siberie. Het is goed voor een jaarproductie van 100 miljard kubieke meter.

Gazprom wil zich meer toeleggen op de exploitatie van LNG, dat naar verwachting steeds belangrijker wordt om de wereldwijde behoefte aan energie te dekken. Met de huidige overeenkomst krijgt het Russische concern die mogelijkheid. Bovendien past het belang van Gazprom in het streven van het Kremlin om meer greep te krijgen op belangrijke energievoorraden in het land.

Bron: ANP donderdag 7 juli 2005Shell ziet kosten Sachalin-project verdubbelen

Het Russische Sachalin 2-project gaat Shell veel meer geld kosten. Voor de ontwikkeling van dit grootste project van vloeibaar gas (LNG) ter wereld moet circa 20 miljard dollar worden uitgetrokken. Dat is twee keer zoveel als eerder geraamd.

,,Dit is teleurstellend nieuws. We hebben de complexiteit van het project fors onderschat'', aldus Malcolm Brinded, directeur van Shells exploratie- en productiedivisie donderdag. Hij wees op de veel zwaarder dan gedachte milieucondities. Daarnaast hebben volgens hem prijsstijgingen en negatieve wisselkoerseffecten bijgedragen aan het verdubbelen van de begrote kosten. ,,De stijging is niet aan een factor op te hangen, maar kent verscheidene oorzaken.''

Met de 20 miljard dollar moeten alle ontwikkelingskosten, inclusief het boren, gedekt zijn tot en met 2014. De eerste leveringen van vloeibaar gas van Sakhalin Energy Investment Company (SEIC) staan gepland voor de zomer van 2008. Eerder was Shell nog uitgegaan dat eind 2007 LNG kon worden geleverd. De Brits-Nederlandse multinational blijft zijn kapitaalinvesteringen voor dit jaar waarderen op circa 15 miljard dollar.

Bron: ANP donderdag 14 juli 2005


Aanbevolen lectuur
• 
• Dr. Ian Rutledge, The Sakhalin II PSA – a Production ‘Non-Sharing’ Agreement, Analysis of Revenue Distribution (pdf-en 37 pp).

Aanbevolen links
• 
• 
• Kaart met het traject van de Sachalin pijpleiding
• Project website van Sakhalin Energy (Engelstalig)
• Radio Nederland Wereldomroep: Omstreden megaproject Shell op Sachalin
• RAIPON - Russian Association of Indigenous Peoples of the North, Siberia and Far East
• Sakhalin Environment Watch (SEW)
• Shell officieel gewaarschuwd over de impact van Sakhalin II op bedreigde walvissen
• Wereld Natuur Fonds: Walvissen bij Sachalin lopen gevaar door Shell

Contactinformatie
Regional Public Organization “Sakhalin Environment Watch”
Dmitry Vasilievich Lisitsyn, Chair of the Board
Yuzhno-Sakhalinsk, Kommunisticheskii Prospekt 27A, rm. 301 - Russia 693007
Tel/Fax +7-4242-747518,
E-mail: watch@dsc.ru